Skip Navigation Links2013

2013 Yılı Etkinlikleri

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde, ICOMOS temsilciliği bulunmamasına rağmen, ilk olarak 2011 ve 2012 yıllarında, Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Kıbrıs Araştırmaları Merkezi (DAÜ-KAM) ortak etkinliği olarak düzenlenen paneller ve fotoğraf sergisi ile kutlanmış olan 18 Nisan Dünya Kültür Mirası Günü'nün, 18 Nisan 2013'te daha geniş bir katılımla ve kültür varlıklarının korunması bilincinin artırılmasına yönelik etkinliklerle gerçekleştirilmesi öngörülmüş; bu kapsamda etkinlikler ilkokul öğrencilerine yönelik olarak, kültür mirasımızın korunmasında çocuk farkındalığının artırılması teması etrafında hazırlanmıştır.

Öncelikle, KKTC Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın onayı da alınarak, Gazimağusa Alasya İlkokulu'ndan gönüllü olarak programa katılan 18 çocukla beş haftalık bir program uygunlamıştır. 11 Mart – 8 Nisan 2013 tarihlerinde her Pazartesi 13.00 – 16.00 saatleri arasında MASDER Suriçi Binası'nda gerçekleştirilen beş haftalık çalışmada, yöntemolarak çocukların yaşayarak öğrenmesi önemsendiğinden, gezme, görme, konuşup tartışma programın bir bacağını oluştururken, diğer taraftan uygulamalı sanat atölyesi sayesinde estetik değerlerin de verilerek,  yaratıcı potansiyellere dönüştürülmesi,  çocukların yaşantısına aktif olarak katılması, içselleşmesi ve yeni bilgiler olarak yaşam bulması hedeflenmiştir.

18 Nisan Dünya Kültür Mirası Günü'nün kutlanmasına yönelik son etkinlik, 18 Nisan 2013 Perşembe günü Gazimağusa Suriçi'nde Mağusa'daki tüm ilkokullardan seçilmiş öğrencilerin katılımıyla olan yarım günlük bir "Tarihi Çevre Atölye Çalışması" olarak gerçekleştirilmiştir.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Kıbrıs Araştırmaları Merkezi (DAÜ-KAM) tarafından yürütülen bu çalışma ile önceki günlerde gerçekleşitirilen çalışmaların ürünleri, 18 Nisan 2013 tarihinde Gazimağusa Bandabulya'da saat 17.00'de açılan sergi ile halka sunulmuştur. Sergi açılışı sırasında söz konusu etkinliklere katılan tüm çocuklara sertifika verilmiştir.

Alasya İlkokulu ile yapılan 5 haftalık çalışmada esas hedef soyut ve somut kültürel değerlerin paylaşımı ve farkındalıların artırılması kapsamında sürmüştür. Yöntem olarak yapısalcı bir anlayış benimsenmiştir. Çocukların yaşayarak öğrenmesi önemsendiğinden, gezme, görme, konuşup tartışma ve sanatsal uygulamaların yapılması uygun bulunmuştur. Amacımız çocukların eğlenerek öğrenmesi ve sanatsal yaratımlarla da yaratıcı potansiyellerini geliştirmelerini sağlamaktır. Ayrıca uygulamalar aracılığı ile öğrenilen yeni kültürel bilgilerin ve değerlerin yaşantılarıyla bağ kuracağı ve içselleştirileceği düşünülmüştür. Program sonucunda kültürel değerlerin kazanımı yanında sanatsal/estetik beceri ve bilgilerinin de gelişimi hedeflenmiştir.

Gerçekleştirilen  Çalışmalar

11 Mart / I. Hafta : Tanışma, kültürel değerlerin konuşulması, ufalan kağıttan kolye/isimlik yapımı, St. Nicolas Katedrali'nin gezilmesi. Dinler konusundna bilgi ve gotik yapılar ile islam yapılarının aktarılması. Çalışma yaprağının doldurulması.

18 Mart / II. Hafta :
Otello kalesi ve kale kapılarının gezilmesi. Kale hakkında bilgi ve kale yaşantılarının aktarımı. Resim ve kabartma tekniği ile aslan veya oradaki diğer canavarlardan /motiflerden çıkışlı uygulama.

25 Mart / III. hafta
Atölyede gül pencerelerinden çıkışlı evren ve sonsuzluğun formu olarak bilinen yuvarlak form/şekil üzerine konuşma. Farklı mandala örneklerini görerek her katılımcının kendi penceresini /evrenini yaratması. İkinci bir uygulama olarak üçüncü boyutun kavranması, eva köpük kullanarak kule, katedral veya kale yapımı.

1 Nisan / IV. Hafta

Salamis Antik Kenti gezilmiştir. Şehir ve şehirde bulunan yapılarla ilgili yerinde bilgi edinilmiş, sorular cevaplanmıştır. Su kanalları, eğlence ve spor merkezi, hamam ve tuvalet kültürü, tiyatro ve ev yapıları görülmüştür.

 

8 Nisan / V. Hafta
St Barnabas müzesine ziyaret gerçekleştirilmiş ve bahçesinde uygulama çalışması yapılmıştır. Gezi sırasında St Barnabası'ın hikayesi anlatılmış Hırıstıyanlıkla ilgili dinsel bilgiler verilerek ikonlar gezilmiştir. Seçilen bazı ikonlar üzerinde analizler yapılmış ve ardından arkeolojik eserler bölümüne geçilerek bazı eserler üzerinde karşılıklı konuşmalar gerçekleşmiştir.Müzede sergilenen ve ilk çağlarda çocuklara oyuncak olarak yapılan domuz heykelciğinden çıkışlı heykel yapılarak program sonlandırılmıştır.

Program Asistanları
Bünyamin Koçak
Erkan Çoban
Malhun Gazi
Mehmet Fırat Hökelekli
Mustafa Poyraz
Tolga Baransel Pala

Program Uygulayıcıları
Doç Dr Netice Yıldız
Zehra Şonya

Program Yürütücüleri 
Prof. Dr. Naciye Doratlı

Program Destekleyicileri 
Doğu Akdeniz Üniversitesi
DAÜ – Mimarlık Fakültesi
DAÜ – Kıbrıs Araştıramaları Merkezi
Alasya İlkokulu
MASDER – Mağusa Suriçi Derneği

Fotoğraflar


DAÜ Web Siteleri

2013