Skip Navigation Links2012

2012 Yılı Etkinlikleri

Doğu Akdeniz Üniversitesi Kıbrıs Araştırmaları Merkezi (DAÜ-KAM) ve DAÜ Mimarlık Fakültesi girişimi ile 18 Nisan Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü DAÜ Aktivite Merkezi'nde bir kez daha kutlanıldı.

Panelde, "Dünya Mirası ve Sürdürülebilir Gelişim: Yerel Toplulukların Rolü" temasına ilişkin farklı alanlarda çalışmalar yapan konuşmacılar deneyimlerini aktardılar. Kuzey Kıbrıs'ta kültür mirasının korunması konusunda yerel toplumların oynadığı önemli role ilişkin gerekli hassasiyetin yerine getirildiği panelde yoğun akademisyen ve öğrenci katılımı dikkat çekti.

Popüler adıyla Dünya Kültür Mirası Günü olarak da bilinen panelin açılış konuşmasında söz alan DAÜ'nün Tanıtım ve Gelişimden Sorumlu Rektör Prof. Dr. Halil Nadiri, panelin Kıbrıs'ın kültürel miras ve sürdürülebilirliğine dikkat çekmek bağlamında çok önemli bir vesile teşkil ettiğini söyledi. DAÜ Kıbrıs Araştırmaları Merkezi Başkanı, Prof. Dr. Naciye Doratlı, misyonlarının Kıbrıs'ın çeşitli alanlarındaki araştırmaları cesaretlendirmek ve desteklemek olduğunu ifade ettiği konuşmasında, 18 Nisan 1982 yılında Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) tarafından hayata geçirilen kültürel miras olgusunun söz konusu misyon çerçevesi içerisinde önem arz ettiğini ifade etti. DAÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şebnem Önal Hoşkara, 18 Nisan 1982 yılından beri Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü'nün çeşitli ülkelerdeki kamuya yönelik konferanslar, sit gezileri ve seminerler vasıtasıyla kutlanıldığını dile getirdi. Hoşkara, Mimarlık Fakültesi'nin kültürel miras olgusundaki rolünün uzun bir geçmişe sahip olduğunu vurguladı ve bu anlamda fakültenin toplumdaki kültürel miras olgusuna dönük kamusal duyarlılık uyanmasında önemli bir sorumluluk üstlendiğini kaydetti. DAÜ Öğrenci Aktivite Merkezi'ndeki panelde davetli konuşmacı UNDP-PFF Temsilcisi "UNDP-PFF in Kıbrıs'ta yürüttüğü Kültürel Projeler" konusunu sundu. Sunumun ardından "Dünya Mirası ve Sürdürülebilir Gelişim: Yerel Toplulukların Rolü" panel başladı. DAÜ, Mimarlık Fakültesi'nden Doç. Dr. Beser Oktay Vehbi ve Dr. Hülya Yüceer'in panel yürütücülüğü yaptıkları etkinlikte Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Süha Özkan, Büyükkonuk Köyü'nden İsmail Cemal, ICOMOS Bilimsel Komitesi'nden Doç. Dr. Netice Yıldız, Kıbrıs Geleneksel Yapı, Mimari ve Şehircilik Birliği'nden (INTBAU) Doç. Dr. Özgür Dinçyürek birer sunum gerçekleştirdikten sonra panel sona erdi.

Panel Programı:

Program:
Dünya Mirası Sözleşmesi'nin 40. Yıldönümünde Dünya Anıtlar ve Sitler Günü
18 Nisan, 2012 – 09.30-12.00, DAÜ Öğrenci Aktivite Merkezi

Açılış Konuşmaları (09.30-09.50)
Prof. Dr. Naciye Doratlı, Kıbrıs Araştırmaları Merkezi Başkanı, DAÜ
Prof. Dr. Şebnem Önal Hoşkara, Mimarlık Fakültesi Dekanı, DAÜ

Davetli Konuşma (9.50-10.15)
UNDP-PFF Temsilcisi, "UNDP-PFF in Kıbrıs'ta yürüttüğü Kültürel Projeler"

PANEL (10.30-11.30)
"Dünya Mirası ve Sürdürülebilir Gelişim: Yerel Toplulukların Rolü"

Panel Yürütücüleri:
Doç. Dr. Beser Oktay Vehbi, DAÜ, Mimarlık Fakültesi
Dr. Hülya Yüceer, DAÜ, Mimarlık Fakültesi

Panelistler:
Prof. Dr. Süha Özkan, Orta Doğu Teknik Üniversitesi
İsmail Cemal, Büyükkonuk Köyü
Doç. Dr. Netice Yıldız, ICOMOS Bilimsel Komitesi
Doç. Dr. Özgür Dinçyürek, (INTBAU) Kıbrıs Geleneksel Yapı, Mimari ve Şehircilik Birliği


DAÜ Web Siteleri

2012