Skip Navigation LinksWho-we-are

Biz Kimiz?

Kıbrıs Araştırmaları Merkezi, Kıbrıs'ın tarihi, kültür mirası, sosyo-politik ve çevre sorunları üzerine yapılan akademik araştırmaları teşvik etmek ve çatısı altında himaye etmek amacıyla, 1995 senesinde Doğu Akdeniz Üniversitesi tarafından kuruldu.

Merkezin ilgi alanına giren başlıca araştırma konuları, özellikle arkeoloji, antropoloji, mimari, tarih, sanat, sanat tarihi, dil bilimi, edebiyat, müzik, hukuk, iktisat, toplum bilimi, halk bilimi, cinsiyet çalışmaları, filoloji, psikoloji, siyasal bilimler, uluslararası ilişkiler, ve çevre sorunları gibi geniş bir alanı kapsamaktadır.

Merkez, halen düzenli aralıklarla Uluslararası Kıbrıs Araştırmaları Kongresi, ve biyografi ve sosyal tarih alanında yeni bilgiler sunma hedefi ile İz Bırakmış Kıbrıslı Türkler temalı ulusal bir sempozyum düzenlemekte ve sunulan bildirileri kitap halinde yayımlamaktadır. Ayrıca, 1995 yılından beri Kıbrıs Araştırmaları Dergisi (Journal of Cyprus Studies) adlı çok disiplinli, hakemli, ve iki dilde (İngilizce ve Türkçe) yayımlanan ve yılda iki defa çıkartılan uluslararası nitelikli süreli bir yayın kapsamında bilimsel ve özgün araştırmalar yayımlamaktadır.

Kıbrıs Araştırma Merkezi, Kıbrıs ile ilgili araştırma, biyografi ve edebi çalışmaları da yayımlamaktadır. Kıbrıs Araştırma Merkezinin diğer bir işlevi, özellikle adanın kültür mirasının korunması için diğer kurumlarla da ortaklasa projeler gerçekleştirmesidir.

Kıbrıs Araştırmaları Merkezi, konferanslar ayrıca, sergiler düzenlemekte ve başka kurumlarla işbirliği çerçevesinde projeler geliştirmekte, yurt dışından gelen akademisyenlere ve sanatçılara ev sahipliği yapmaktadır. Bunların yani sira, Merkez, özel koleksiyonlar oluşturup, dokümantasyon merkezi geliştirmekte ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Kütüphanesi'ne Kıbrıs ile ilgili yayınların bünyesinde toplanmasına katkıda bulunma görevlerini de icra etmektedir. Tamamlanmak üzere olan önemli, projelerden biri Kıbrıslı sanatçılar ile ilgili görsel ve belgesel bir Sanat Arşivi projesidir.

Who-we-are